Posted by Elijah May | Uncategorized

Soorten erfafscheidingen

Een erfafscheiding kan worden geplaatst om een grens aan te geven. Dat zouden de buren kunnen zijn. Er zijn verschillende soorten afscheidingen die gebruikt zouden kunnen worden. Wanneer je er een wilt hebben met een natuurlijke uitstraling kan je er een haag voor gebruiken. Ook kan je een schutting of een hekwerk plaatsen. Vaak wordt het samen met de buren gedaan en worden de kosten ook gedeeld.

 

Toegestaan

In Nederland mag men een erfafscheiding plaatsen zonder bouwvergunning. Dat mag achter de voorgevel rooilijn. Voor een afscheiding van een voorgevelrooilijn mag men maximaal een hoogte gebruiken van een meter. De hoogte van de afscheiding, die men mag gebruiken voor de erfafscheiding, mag maximaal een hoogte hebben van twee meter. Er zijn gemeentes die een andere verordening hebben. Vraag dat daarom altijd eerst even na, om problemen achteraf te voorkomen.

 

Schutting

Een erfafscheiding kan je samen met de buren doen. Willen ze niet meewerken dan kan je zelf een schutting plaatsen. Je kan dan kiezen voor een schutting van hout. Wanneer je hem bijvoorbeeld 1,8 meter hoog maakt dan kom je geheel vrij te zitten. Nieuwsgierige voorbijgangers zullen dan niet in de tuin kunnen kijken. Wanneer men achterom de tuin kan bereiken, dan zal men vaak in de schutting een hek opnemen. Je kan voor schuttingen ook andere materialen gebruiken dan hout. Je zou er een kunnen nemen van betonnen platen of rieten matten. Ook worden voor een natuurlijke afscheiding klimplanten gebruikt zoals bijvoorbeeld een clematis of een groenblijvende klimop. Een erfafscheiding kiezen moet doordacht gebeuren. Je plaatst hem namelijk voor jaren en je moet er dagelijks tegenaan kijken.

 

Geluid

Wanneer je denkt dat een schutting ook goed is om geluidshinder tegen te gaan dan zal je bedrogen uitkomen. Wanneer je dat zou willen hebben dan moet je een schutting hebben die helemaal dicht is. Een houten schutting of een van riet hebben zoveel kieren dat geluid niet zal worden gereduceerd.

 

Haag

Je kan als een afscheiding van een tuin ook kiezen voor een haag. Je moet daarbij ook doordacht te werk gaan. Wanneer je een haag plant zal hij in het begin smal zijn, maar wanneer hij gaat groeien, wordt hij breder. Je moet hem dus goed bijhouden met snoeien. Vooraf de soort uitzoeken is belangrijk. Wil je een haag die, zowel in de zomer als in de winter, groen blijft, dan zal je vaak voor een conifeer kiezen. Bij coniferen heb je langzame maar ook snelle groeiers. Je hebt met een haag wel een mooi groen effect in de tuin. Het is meer landelijk dan wanneer je een betonnen of een houten schutting gebruikt. Het zal veel warmer aanvoelen in de tuin.

 

Klimop

Je kan eerst gaas plaatsen en daartegen een klimop laten groeien. Je hebt soorten die ook in de zomer en wintergroen blijven. Een klimop zal je ook moeten snoeien en de uitlopers die een dergelijke plant heeft, zal je moeten verwijderen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat hij de tuin zal overwoekeren en dat moet voorkomen worden.

You can leave a response, or trackback from own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.