Posted by Elijah May | Uncategorized

De agrarische sector is een grote sector, wij doen het in Nederland als exportland op dit gebied dan ook heel goed. Om de snelheid en de makkelijkheid van het verbouwen van gewassen te bevorderen zijn we ooit begonnen met het ontwikkelen van machines, deze ontwikkeling gaat nog steeds door en er wordt steeds meer geautomatiseerd. We maken dan ook veel gebruikt van machines in deze sector, welke machines zijn dit nou?

Tractors en bijbehorende machines

De eerste machine waar je aan denkt is natuurlijk de tractor, dit voertuig is bij elk landbouwbedrijf te vinden, groot of klein ze kunnen vaak niet zonder. De bekendste merken op dit gebied zijn John Deere, Fendt, Steyr, New Holland en Case IH, van alle merken heb je ook veel varianten, zowel grote als kleine en met meerdere unieke eigenschappen en mogelijkheden. Je hebt ook een heel breed scala aan machines die aan tractoren bevestigd kunnen worden op bepaalde handelingen te vergemakkelijken, denk maar eens aan grondbewerkings apparatuur zoals een ploeg of cultivator. Je hebt ook zaai- en plantmachines, bemestingsmachines, beregeningsmachines, oogstmachines, transportbakken en nog veel meer.

Transportbanden

Er zijn meerdere soorten transportbanden die gebruikt kunnen worden om producten veel makkelijker te verplaatsen. Je hebt bijvoorbeeld hallenvullers, die speciaal gemaakt zijn om grote hallen tot de nok toe te vullen met bijvoorbeeld aardappelen. Hallenvullers zijn heel gemakkelijk in hoogte af te stellen, hierdoor worden de beschadigingen aan de aardappels beperkt omdat de valhoogte minimaal is. Vergelijkbaar met een hallenvuller heb je de kistenvuller, deze is kleiner van formaat maar heeft in principe dezelfde werking, zoals de naam het al aangeeft worden deze gebruikt om kisten van allerlei formaten snel te vullen. Om de producten naar de hallen- of kistenvullers te krijgen kan je gebruik maken van een duobanden of normale transportband. Een duoband is in principe gewoon een transportband, echter zitten er hier twee op de je afzonderlijk van elkaar kunt afstellen. je kan hiermee dus bijvoorbeeld een hoek maken zodat je ergens een bocht kunt maken. Duobanden kan je ook in lengte afstellen, helemaal in elkaar is een duoband erg compact maar als deze helemaal uit elkaar geschoven is overbrug je een flinke afstand. Transportband worden steeds meer gebruikt en de markt is ook groot, er worden veel tweedehands transportbanden verkocht dus als je een transportband wilt kopen dan is het zeker de moeite waard om hier naar te kijken, het kan veel geld schelen. Wel is goed onderhoud bij tweedehands transportbanden belangrijk.

Overige machines

Buiten tractoren, bijbehorende machines en transportband heb je nog veel meer apparatuur dat veel in de landbouw gebruikt wordt. Zoals containers, sorteermachines, hoppers, shovels, kranen, tanks en nog veel meer. De lijst is eigenlijk te groot om op te noemen.

You can leave a response, or trackback from own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.