Posted by Elijah May | Uncategorized

Een steentje bijdragen aan een schonere wereld? Pas je eetpatroon aan

De grootste CO2-uitstoot komt vanuit de voedselindustrie, de productie en de vracht. Maar dat geldt niet voor alle producten, daarom kan jij een steentje bijdragen in het schoonhouden van ons klimaat. In dit artikel gaan we kijken hoe.

Minder vlees

De meeste uitstoot wordt veroorzaakt door rundvlees. De productie van een kilo rundvlees in de supermarkt veroorzaakt al zo’n 66 kilo CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan 400 kilometer rijden in een middelgrote auto. Nou snap ik dat op zijn tijd een stukje rundvlees ook lekker is. Zoek daarom eens uit of er een boer in de buurt is waar je vlees kan kopen, je kan je voorstellen dat rundvlees van 5 km verderop minder CO2 uitstoot dan een biefstukje uit Argentinië. Wanneer je in de supermarkt vlees haalt, kies dan wat vaker voor kip. Een stukje kip veroorzaakt maar 6 kilo uitstoot.

Seizoen en lokaal

Twee belangrijke aspecten van klimaat vriendelijk eten zijn de locatie, waar het vandaan komt. En of het in het seizoen wordt verbouwd. Het gaat in dit geval dus om groente, fruit en ander plantaardig eten. Seizoensgebonden eten betekent dat het voedsel niet in een kas met warmtelampen, lichten et cetera verbouwd hoeft te worden. Ook hoeven er vaak minder beschermende chemicaliën gebruikt te worden omdat de gewassen in het juiste seizoen van nature beter beschermd zijn. 

Een tweede is: koop lokaal. Wanneer je aardbeien koopt bij de boer om de hoek voorkom je veel uitstoot. Je pakt je fiets en haalt een paar doosjes bij de boer, die in het seizoen groente en fruit verkoopt. Zo voorkom je dat de gewassen gekweekt worden in kassen, of erger nog, dat ze uit Zuid-Amerika komen. Vervolgens worden ze in plastic ingepakt en overgescheept naar Nederland. Allemaal onnodige vervuiling die kan worden voorkomen door lokaal te kopen.

Zelf verbouwen

Wil je het echt goed doen en er nog eens plezier in vinden ook. Ga dan zelf wat groente verbouwen. Heb je een kleine tuin? Dan kun je bijvoorbeeld een paar tomatenplantjes kweken, zelfs op je balkon is dat mogelijk! Als dat bevalt en je wordt er enthousiast van, kijk dan eens in de buurt voor een volkstuin en begin aan een serieuze moestuin. Naast tomaten kan je veel meer verbouwen zoals uien, radijs en prei. Neem eens een kijkje bij zaadgroothandel Hazera voor wat er allemaal verbouwd kan worden in Nederlandse tuinen. Wie weet kan je er ook nog eens geld mee besparen, Dubbele winst!

Tot slot

Onze laatste tip is: Let op je voedselverspilling. Een derde van al ons eten wordt weggegooid, echt zonde! Probeer niet te groot in te kopen en plan waar het kan in wat je gaat koken. Zo voorkom je dat je eten te lang laat staan tot het beschimmeld is. Hopelijk heb je iets aan onze tips gehad en wie weet leef jij straks een stuk milieuvriendelijker!

You can leave a response, or trackback from own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *