Posted by Elijah May | Uncategorized

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, de ziekte van Lyme. Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer aandacht aan besteed en herkennen steeds meer hoveniers, tuin hobbyisten, en groenbouwers de gevaren. We denken allemaal wel, dat gebeurt mij niet. Maar de cijfers liegen er niet om. Om je even een beeld te geven:

Jaarlijks worden ruim één miljoen mensen gebeten door een teek. Twee tot drie procent hiervan loopt daadwerkelijk een tekenbeet op. Helemaal in de groenbouw en het agrarische werk is de kans aanzienlijk groot dat je wordt gebeten. Van de groenwerkers geeft maar liefst 30% aan dat die dagelijks tot jaarlijks een tekenbeet oploopt.

Een teek zit toch alleen in het bos?

Helaas wordt er vaak zo gedacht, maar teken bevinden zich echt overal. Zo kun je de beesten treffen in de tuin, in hoge struikgewassen, in weilanden en bij hoogstaande bomen. Niet alleen groenwerkers lopen gevaar, maar ook wegwerkers, politieagenten en hobbyisten zoals vissers. Want ongemerkt zitten deze mensen ook vaak in het groen. Wegenbouwers lopen vaak langs de weg door de hoge grassen, en politieagenten bevinden zich ook onbewust vaak op dit soort plekken. Als er bijvoorbeeld onderzoek gedaan moet worden.

Wat kun je ertegen doen?

Er wordt sowieso geadviseerd om altijd hoge kleding aan te doen tijdens de werkzaamheden in het groen. Echter is dit niet genoeg. Hoge kleding zal er wel voor zorgen dat de teek minder snel op je huid terecht komt, maar hij zal graag verder kruipen om zich alsnog in je huis te nestelen. Het idee dat de teek op zoek gaat naar je huid om zich daar te nestelen is erg vies. Je kunt dit dan ook voorkomen door teekwerende kleding te dragen. Veel teekwerende kleding in voorzien van het NEN 8333 certificaat. Dit certificaat staat voor de garantie dat de teek van de beschermende kleding afvalt, zodat hij niet door kan kruipen naar de huid. De kleding is namelijk behandelt met een speciaal middel, waardoor de teek verlamt raakt.

Zorg er deze week dus nog voor dat je de kans op Lyme aanzienlijk verminderd door teekwerende kleding aan te schaffen.

You can leave a response, or trackback from own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.